Circus Maximus Kalabalığın Kükremesi ve Araba Yarışlarının Görkemi

Circus Maximus, antik Roma’da otomobil yarışlarının yapıldığı büyük bir stadyumdu. Palatine ve Aventine tepeleri arasındaki vadide yer alıyordu ve 250.000 izleyiciye kadar oturma kapasitesine sahipti. Yarışlar ortalama 600 metre uzunlukta ve 1 metre kalınlığında bir pistte yapılıyordu ve çoğu zaman öğleden sonraları yapılıyordu. Sanatta otomobil yarışlarının en eski tasvirleri MÖ 5. yüzyıla kadar uzanır. Bu tasvirler çoğu zaman arabaların pistte yarıştığını ve seyircilerin tribünlerden izlediğini gösterir. Yarışlar daha popüler hale geldikçe sanatçılar, arabacılar, atlar ve kalabalık şeklinde etkinliğin daha çok ayrıntısını tasvir etmeye başladı. Sanatta otomobil yarışlarının en meşhur tasvirlerinden bazıları şunlardır: Raphael’in (1511-1514) “Titus’un Zaferi”, Roma imparatoru Titus’un Judaea’daki zaferinden sonrasında Roma’ya dönüşünü gösteriyor. Resimde, arka planda otomobil yarışlarının gerçekleştiği Circus Maximus’un bir tasviri içeriyor. Gericault’un (1819) Circus Maximus’ta bir otomobil yarışını yayınlayan “Araba Yarışı”. Fotoğraf, atların ve arabacıların realist tasviriyle dikkat çekiyor. Degas’nın (1866-1867) bir öbek seyircinin bir otomobil yarışını izlediğini yayınlayan “Circus Maximus” isminde tablosu. Fotoğraf, atmosfer […]

Circus Maximus Kalabalığın Kükremesi ve Araba Yarışlarının Görkemi

Circus Maximus Sahneleri: Sanatta Araba Yarışlarını Kutlamak

Circus Maximus, antik Roma’da otomobil yarışlarının yapıldığı büyük bir stadyumdu. Palatine ve Aventine tepeleri arasındaki vadide yer alıyordu ve 250.000 izleyiciye kadar oturma kapasitesine sahipti. Yarışlar ortalama 600 metre uzunlukta ve 1 metre kalınlığında bir pistte yapılıyordu ve çoğu zaman öğleden sonraları yapılıyordu.

Sanatta otomobil yarışlarının en eski tasvirleri MÖ 5. yüzyıla kadar uzanır. Bu tasvirler çoğu zaman arabaların pistte yarıştığını ve seyircilerin tribünlerden izlediğini gösterir. Yarışlar daha popüler hale geldikçe sanatçılar, arabacılar, atlar ve kalabalık şeklinde etkinliğin daha çok ayrıntısını tasvir etmeye başladı.

Sanatta otomobil yarışlarının en meşhur tasvirlerinden bazıları şunlardır:

  • Raphael’in (1511-1514) “Titus’un Zaferi”, Roma imparatoru Titus’un Judaea’daki zaferinden sonrasında Roma’ya dönüşünü gösteriyor. Resimde, arka planda otomobil yarışlarının gerçekleştiği Circus Maximus’un bir tasviri içeriyor.
  • Gericault’un (1819) Circus Maximus’ta bir otomobil yarışını yayınlayan “Araba Yarışı”. Fotoğraf, atların ve arabacıların realist tasviriyle dikkat çekiyor.
  • Degas’nın (1866-1867) bir öbek seyircinin bir otomobil yarışını izlediğini yayınlayan “Circus Maximus” isminde tablosu. Fotoğraf, atmosfer duygusu yaratmak için fer ve gölgeyi kullanmasıyla dikkat çekiyor.

Circus Maximus MS 6. yüzyılda terk edildi ve kalıntıları şu anda Roma’nın merkezinde yer almıştır. Site hala popüler bir gezinsel yerdir ve ziyaretçiler pistin kalıntılarını, tribünleri ve stadyumla ilişkili öteki binaları görebilirler.

Antet Yanıt
Araba yarışı Araba yarışı, iki yahut daha çok arabanın bir pistte yarıştığı bir yarışmadır.
Sirk Maximus Circus Maximus, Antik Roma’da otomobil yarışlarının yapıldığı büyük bir stadyumdu.
Antik Roma Antik Roma, MÖ 753’ten MS 476’ya kadar varlığını sürdüren bir medeniyetti.
Sanat Sanat, görsel öğeleri kullanarak güzel yahut anlamlı bir yaratı yaratmaya yarayan bir anlatım biçimidir.
Tarih Tarih, geçmişteki olayların ve eğilimlerin incelenmesidir.

Circus Maximus Sahneleri: Sanatta Araba Yarışlarını Kutlamak

II. Tarih

Circus Maximus, MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiş ve bin yıldan fazla bir müddet süresince dünyanın en büyük stadyumu olmuştur. 250.000 izleyici kapasitesine haiz olup, otomobil yarışları, gladyatör müsabakaları ve öteki halka aleni etkinlikler için kullanılmıştır. Stadyum, antik Roma’nın kalbinde, kent surlarının derhal haricinde yer almıştır. Pazarlar ve öteki etkinlikler için kullanılan Circus Flaminius isminde geniş bir aleni alanla çevrilidir. Circus Maximus, antik Roma’da toplumsal ve politik hayatın mühim bir merkeziydi. Roma halkının son olarak gösterileri takip etmek ve şehirlerinin zaferlerini kutlamak için geldiği yerdi.

III. Vaziyet

Circus Maximus, İtalya’nın Roma kentindeki Aventine ve Palatine tepeleri arasındaki vadide yer alıyordu. 250.000 izleyici kapasiteli, Roma İmparatorluğu’nun en büyük stadyumuydu.

Ebat

Circus Maximus, bin yıldan uzun bir müddet süresince dünyanın en büyük stadyumuydu. 250.000 izleyici kapasitesine sahipti. Stadyum oval şekildeydi, uzunluğu ortalama 620 metre (2.034 fit) ve genişliği ortalama 1 metre (459 fit) idi. Pist alçak bir duvarla çevriliydi ve seyircilerin oturma bölgeleri pistin her iki tarafına yerleştirilmişti. Oturma bölgeleri üç parçaya ayrılmıştı: podyum, maenianum ve cavea. Podyum, piste en yakın bölümdü ve en mühim kişilere ayrılmıştı. Maenianum orta bölümdü ve seyircilerin çoğunun oturmuş olduğu yerdi. Cavea en yüksek bölümdü ve en yoksul insanların oturmuş olduğu yerdi.

İlgili Gönderiler  Tarih Öncesi Petroglifler Antik Kaya Sanatının Sembollerini Çözüyor

Circus Maximus Sahneleri: Sanatta Araba Yarışlarını Kutlamak

V. Mimarlık

Circus Maximus, çevresi ortalama 2.000 metre (6.562 fit) olan oval biçimli bir stadyumdu. Tepeden arena tabanına doğru eğimli bir takım teras üstüne inşa edilmişti. Circus Maximus’un oturma kapasitesinin 150.000 ila 250.000 fert içinde olduğu tahmin ediliyor.

Stadyum, oturma sıralarını destekleyen bir takım kemerle inşa edildi. Kemerler ek olarak seyircilerin stadyuma erişimini sağlamak için de kullanıldı. Arena zemini kumdan yapılmıştı ve alçak bir duvarla çevriliydi. Duvar, izleyicileri cenk otomobillerinden korumak için kullanılıyordu.

Circus Maximus, antik Roma’da mühim bir eğlence merkeziydi. Araba yarışlarının yanı sıra stadyum, gladyatör dövüşleri, hayvan avları ve öteki gösteriler için de kullanılıyordu. Circus Maximus ek olarak dini törenler ve siyasal etkinlikler için de kullanılıyordu.

Circus Maximus Sahneleri: Sanatta Araba Yarışlarını Kutlamak

VI. Kolaylıklar

Circus Maximus, izleyiciler için muhtelif olanaklara haiz büyük bir stadyumdu. Bunlar içinde 250.000 kişiye kadar oturma kapasitesi, bir takım mağaza ve restoran ve gladyatör dövüşleri ve hayvan avları şeklinde muhtelif öteki çekicilik merkezleri vardı. Stadyum ek olarak dini törenler ve siyasal toplantılar için de kullanılıyordu.

Circus Maximus Sahneleri: Sanatta Araba Yarışlarını Kutlamak

VII. Etkinlikler

Circus Maximus, otomobil yarışları, gladyatör müsabakaları ve hayvan avları şeklinde muhtelif etkinliklere ev sahipliği yapıyordu. Araba yarışları en popüler etkinlikti ve sene süresince tertipli olarak yapılıyordu. Yarışlar öğleden sonrasında yapılıyordu ve çoğu zaman büyük kalabalıklar katılıyordu. Arabacılar oldukca yetenekliydi ve dört attan oluşan ekipler halinde yarışıyorlardı. Yarışlar çoğu zaman oldukca tehlikeliydi ve birçok arabacı ölüyor yahut yaralanıyordu.

Gladyatör dövüşleri de Circus Maximus’ta yapılırdı, sadece otomobil yarışları kadar popüler değildi. Gladyatör dövüşleri akşamları yapılırdı ve çoğu zaman daha azca kalabalık katılırdı. Gladyatörler çoğu zaman köle yahut cenk esiri olurdu ve ölümüne dövüşmeye zorlanırlardı. Dövüşler çoğu zaman oldukca kanlı ve yırtıcı olurdu ve Roma halkı için bir eğlence biçimi olarak görülürdü.

Circus Maximus’ta hayvan avları da yapılırdı ve çoğu zaman dini festivalleri yahut mühim vakaları kutlamak için kullanılırdı. Avlanan hayvanlar içinde aslanlar, kaplanlar, ayılar ve filler bulunurdu. Avlar çoğu zaman oldukca acımasızdı ve hayvanlar çoğu zaman oldukca yırtıcı bir halde öldürülürdü.

Izleyiciler

Circus Maximus 250.000 izleyici kapasitesine sahipti ve bu da onu dünyanın en büyük stadyumlarından biri yapıyordu. Koltuklar bir takım eşmerkezli halka benzer biçimde düzenlenmişti ve en iyi koltuklar piste en yakın olanlardı. Izleyiciler, camianın her kesiminden insanoğlu da dahil olmak suretiyle muhtelif bir gruptu. Circus Maximus’a otomobil yarışlarını takip etmek için gelirlerdi, sadece bununla birlikte sosyalleşmek ve eğlenmek için de gelirlerdi. Circus Maximus’taki atmosfer çoğu zaman şenlikli ve canlıydı ve bigün koymak için popüler bir yerdi.

Miras

Circus Maximus, antik Roma’da mühim bir eğlence merkeziydi. Tarihteki en meşhur otomobil yarışlarından bazılarının yapıldığı yerdi ve bununla birlikte gladyatör yarışmaları ve hayvan avları şeklinde öteki etkinlikler için de kullanılıyordu. Stadyum popüler bir gezinsel çekicilik merkeziydi ve bununla birlikte insanların sosyalleşip tebrik yapmak için bir araya gelebileceği bir yerdi. Circus Maximus, Roma gücünün ve prestijinin bir simgesiydi ve şehrin en mühim yapılarından bir tanesiydi.

İlgili Gönderiler  Vitray ihtişamı Gotik pencerelerde aydınlatılmış hikayeler Ortaçağ sanatı ve mimarisinin görsel şöleni

Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonrasında, Circus Maximus bakımsızlığa düştü. Sonucunda terk edildi ve bir yapı malzemesi ocağı halini aldı. Bugün, Circus Maximus’un bir tek birkaç kalıntısı kaldı. Sadece, stadyumun mirası bugün hala yaşıyor. Antik Roma’nın gücünün ve ihtişamının bir hatırlatıcısı ve sporun insan kültüründeki öneminin bir simgesi.
Sorular ve Cevaplar

S: Circus Maximus nelerdir?

A: Circus Maximus, Antik Roma’da otomobil yarışlarının yapıldığı büyük bir stadyumdu.

S: Circus Maximus ne süre inşa edildi?

A: Circus Maximus MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiştir.

S: Circus Maximus kaç kişiliktir?

A: Circus Maximus 250.000 izleyici kapasitesine sahipti.

Koray Bozkurt, dijital dünyadaki deneyimlerini "dropfe.com" adlı blogunda paylaşan bir teknoloji ve yaşam tarzı tutkunu olarak tanınıyor. Uzun yıllardır teknoloji ve kişisel gelişim konularında derinlemesine bilgi birikimine sahip olan Bozkurt, bu bilgileri okuyucularıyla etkili bir şekilde paylaşmayı amaçlıyor. Hem profesyonel hem de kişisel yaşamında sürekli öğrenmeyi ve gelişmeyi ilke edinmiş olan Koray Bozkurt, blogunda kaliteli içerikler sunarak okuyucularının hayatına değer katmayı hedefliyor.

  • Toplam 149 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Taş Devri Hikayeleri Tarih Öncesi Mağara Resimleri Antik Anlatılar Olarak

Güzel Sanatlar 4 hafta önce

İçindekilerReferanslarII. Mağara ResimleriIII. Mağara Resimlerinin TürleriIV. Mağara Resimlerinin BölgeleriV. Mağara Resimlerinin ÖnemiVI. Mağara Resimlerinde Kullanılan TekniklerVII. Mağara Resimlerinin KorunmasıMağara Resimlerinin Camia Üstündeki TesiriIX. Mağara Resimlerinin Geleceği “Taş Devri Hikayeleri: Tarih Öncesi Mağara Resimlerindeki Anlatılar” araması meydana getiren kişiler büyük olasılıkla mağara resimlerinin zamanı ve hikayeleri bahsetmek için iyi mi kullanıldıkları ile alakalı data arıyorlardır. Ek olarak bu resimlerin sembolizmi ve anlamı ile alakalı daha çok data edinmekle de ilgileniyor olabilirler. Mağara resimleri, 40.000 yıldan daha eskiye dayanan en eski insan sanatı biçimlerinden biridir. Avrupa’dan Afrika’ya ve Asya’ya kadar dünyanın her yerindeki mağaralarda bulunmuştur. Bu resimler hayvanlar, insanoğlu ve soyut semboller dahil olmak suretiyle fazlaca muhtelif mevzuları tasvir eder. Birtakım akademisyenler mağara resimlerinin hikayeler bahsetmek için kullanıldığına inanıyor. Bu, resimlerin çoğunun doğası gereği açıkça anlatı durumunda sahneleri tasvir etmesi gerçeğiyle destekleniyor. Sözgelişi, Fransa’daki Chauvet Mağarası’ndan bir fotoğraf, bir öbek avcının bir bizona saldırdığını gösteriyor. İspanya’daki Altamira Mağarası’ndan bir başka fotoğraf, bir […]

Sümer Simetrisi Mezopotamya Tasarımına Dengeli Bir Yaklaşım

İçindekilerII. Sümer Sanatı SimetrisiIII. Sümer Sanatının Bakışım ÖğeleriIV. Sümer Sanatının Bakışım İlkeleriV. Sümer Sanat Simetrisinin UygulamalarıSümer Sanatı SimetrisiVII. Sümer Sanatının Simetrisinin DezavantajlarıSümer Sanatı Simetrisine ÖrneklerIX. Sümer sanatı, balans ve intizam ilkesi olan bakışım kullanımıyla karakterize edilir. Bakışım, bir nesnenin yahut tasarımın iki yahut daha çok parçasının birbirini yansıtacak biçimde düzenlenmesiyle yaratılır. Sümer sanatında bakışım çoğu zaman bir ahenk ve balans duygusu yaratmak için kullanılır. Sümer sanat simetrisinin zamanı Sümer uygarlığının ilk günlerine kadar uzanmaktadır. Sümerler, matematik ve geometri hikayesinde gelişmiş bir anlak geliştiren ilk uygarlıklardan bir tanesiydi. Bu prensipleri sanatlarında ve mimarilerinde bakışımlı tasarımlar yaratmak için kullandılar. Sümer sanatındaki bakışım unsurları şunlardır: Radyal bakışım İkili bakışım Dönme simetrisi Yansıtıcı bakışım Sümer sanatında bakışım ilkeleri şunlardır: Balans Ahenk Komut Tekrarlama Sümer sanatında simetrinin kullanım alanları şunlardır: Mimarlık Heykel Tablo Çömlekçilik Sümer sanatındaki simetrinin yararları şunlardır: Balans ve intizam duygusu yaratır Dikkat çeker Bir ahenk duygusu yaratır Bir tasarımı görsel olarak daha […]

Gerçekçiliğin Kalbi Duygu ve Bağlantı Gördüğümüz Sanatı Nasıl Şekillendirir

İçindekilerII. Sanatta Gerçekçilik Nelerdir?III. Sanatta GerçekçilikIV. Sanatta Değişik Gerçekçilik TürleriV. Sanatta Gerçekçiliğin ÖzellikleriVI. Meşhur Realist SanatçılarSanatta Gerçekçiliğe Yönelik EleştirilerGünümüz Sanatında GerçekçilikIX. Gerçekçiliğin Kalbi: Sanatta Duygu ve Bağlantı “Gerçekçiliğin Kalbi: Sanatta Duygu ve Bağlantı” araması meydana getiren kişiler muhtemelen sanatta gerçekçilik terimi ve bunun duygu ve bağlantıyla iyi mi ilişkili olduğu hakkındaki daha çok data edinmeye çalışıyordur. Realist sanatçıların çalışmalarında duyguyu iyi mi tasvir ettiklerini ya da gerçekçiliğin seyirci ile sanat eseri içinde bir irtibat hissi yaratmak için iyi mi kullanılabileceğini anlamakla ilgileniyor olabilirler. Ek olarak kendi sanat içerikli emekleri için esin arıyor ya da gerçekçiliği kendi yaratıcı süreçlerine dahil etmenin yollarını arıyor olabilirler. Bu yazıda, sanatta gerçekçilik terimini ve bunun duyguyu anlatım etmek ve bir bağ hissi yaratmak için iyi mi kullanılabileceğini inceleyeceğiz. Sanatta gerçekçiliğin tarihini, değişik gerçekçilik türlerini ve realist sanat eserlerinin özelliklerini tartışacağız. Ek olarak birtakım meşhur realist sanatçılara ve çalışmalarına bakacağız ve sanatta gerçekçiliğe yönelik eleştirileri inceleyeceğiz. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele